Kurator Online, varför?

Jag är en person som alltid har varit intresserad av människor, jag har samtidigt alltid varit en väldigt blyg person som iakttar och lyssnar istället för att ta plats, så har jag varit så länge jag kan minnas, däremot har mina föräldrar en annan syn på saken om du frågar dem.

Som liten drömde jag om att bli boxare men när jag blev tolv år ändrades mycket i mitt liv, så även den dröm som jag bar på. Boxare förvandlades till kurator och där låg sedan mitt fokus. Vägen till drömmen var slingrig och många gånger kändes det som att någon drog bort drömmen från mig så fort jag nästan kunde nudda den.

Jag utbildade mig till beteendevetare, det stod mellan det och socionom men det ena lockade mer än det andra. Så beteendevetare blev jag, med inriktning på hälsopsykologi. Jag jobbade inom LSS en lång tid, med daglig verksamhet och boenden. Augusti 2016 däremot, då blev drömmen en verklighet, jag fick mitt första jobb som kurator, skolkurator för att vara exakt. Sedan dess är det var jag gör, jag är skolkurator.

Jag träffar barn och unga varje dag och har djupa och mindre djupa samtal med, jag diskuterar livsfrågor, ångest och självkänsla med barn från sex år upp till sexton, jag är där och försöker att ta bort hinder för dessa individer, på det bästa möjliga sätt jag kan.

Någonting som har blivit mer tydligt för mig sedan jag började att arbeta som skolkurator är hur mycket som kan hända om man bara blir lyssnad på. Det är häftigt att se hur elever, efter ett samtal, går ut med ryggen lite rakare och stegen lite lättare. Det är häftigt att se människor släppa på masken en stund och få se en sida hos människor som de inte känner sig trygga att visa i “verkligheten”, utanför samtalsrummet. Det är dit man försöker få dem, att ryggen är lite rakare, stegen lite lättare och modet att visa vem man är i även utanför samtalsrummet.

Jag är dock inte nöjd, jag vill hjälpa fler. Detta är ju trots att det kan brinner för, att få hjälpa människor. Att få lätta deras tyngder, att få vara en del av deras jakt på en lösning eller bara få vara en stöttepelare när någon har en usel dag, vecka, månad eller ett helt uselt år.

Jag tror att det är genom samtal som vi gror, att det är genom samtal som vi utvecklas och det är där, i samtalen, som en förändring kan börja gro.

Så, när du lyssnar till någon, helt och uppriktigt, hör du inte bara orden utan också känslan av det som förmedlas, helheten, inte delar av den.

– Jiddu Krishnamurti

1 kommentar

  1. Hej! Har du din verksamhet igång? Var i Sverige finns du? Jag finns i Skåne och hade gärna pratat om samarbete på något sätt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *